Szkoła Opakowań 2- Badanie przyczyn i analiza podstawowych zdarzeń lub niezgodności oraz planowanie działań korygujących i zapobiegawczych (RCA CAPA)
System zarządzania akcjami prewencyjnymi i korygującymi jest tak uniwersalny, że warto wdrożyć go w każdej firmie, niezależnie od przemysłu, nawet w firmach jednoosobowych. Rozbudowując rejestr CAPA jesteśmy w stanie stworzyć olbrzymią skarbnicę wiedzy na temat jakości w organizacji, a zidentyfikowanie przyczyn źródłowych (RCA), pozwoli na unikanie problemów w przyszłości i skuteczne wyeliminowanie istniejących.
W świetle wymagań standardów BRC GS PM oraz FSSC 22000 silnie zaakcentowano te wymagania jako narzędzia do systematycznej oceny i poprawy jakości oferowanych produktów.
Cele
Podczas szkolenia odpowiemy na pytania:
- Dlaczego ważne jest podejście ukierunkowane na zapobieganie niż naprawę ?
- Jaka jest istota działań korekcyjnych, korygujących i zapobiegawczych ?
- W jaki sposób spełnić wymóg analizowania przyczyn występowania niezgodności (RCA) oraz podejmowania działań w oparciu to te przyczyny (CAPA ) ?
- Jakie narzędzia i techniki zastosować w mojej organizacji ?
- W jaki sposób ocenić i ustalić priorytety podejmowanych działań, które niezgodności wymagają natychmiastowego działania, a które będą mogły poczekać ?
Podczas szkolenia zaprezentujemy narzędzia i techniki tj.:
- opis problemów wg zasady 5W2H, burza mózgów,
- 5 Why (pięć x dlaczego),
- diagram Ishikawy (diagram przyczynowo-skutkowy),
- analiza Pareto
a także omówimy przykłady z różnych branż i skuteczność RCA oraz CAPA w realnych scenariuszach i krótkich ćwiczeniach.
Odbiorcy szkolenia
- Pełnomocnicy systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności i opakowań
- Liderzy i członkowie zespołów ds. bezpieczeństwa żywności i opakowań
- Specjaliści działów jakości odpowiedzialni za przeprowadzanie inspekcji higienicznych
- Koordynatorzy audytów wewnętrznych w organizacji
Prowadząca
Małgorzata Honek-Martinek
Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie - Wydział Rolnictwa i Technologii Żywności. Profesjonalny konsultant, trener i audytor. Praktyk, którego wiedza poparta jest doświadczeniem zdobytym na stanowiskach kierowniczych w zakładach produkcyjnych oraz jako auditor wiodący i trener systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności. Posiada wieloletnie doświadczenie we wdrażaniu systemów jakości na zgodność z międzynarodowymi standardami w branży spożywczej i opakowaniowej, a także z indywidualnymi wymaganiami klienta.
Informacje organizacyjne:
- Najpóźniej 7 dni przed terminem szkolenia zostanie wysłana informacja potwierdzająca przeprowadzenie bądź anulowanie szkolenia
- Rezygnacje ze szkolenia / zmiany terminów należy przesłać max. 7 dni* przed terminem rozpoczęcia na adres: szkolenia@dnv.com
* w przypadku braku maila w podanym powyżej czasie wystawiona zostanie faktura vat do zapłaty