Szkolenie IFS Food Defence dla branży spożywczej
Podstawą szkolenia są wymagania standardów IFS, BRC oraz normy ISO 22002-1.
Podstawą szkolenia są wymagania standardów IFS, BRC oraz normy ISO 22002-1, która jest zbiorem dobrych praktyk w schemacie certyfikacji FSSC 22000, a przede wszystkim wymagania specyfikacji PAS 96:2017 „Guide to protecting and defending food and drink from deliberate attack”.
Przypadki sabotażu ukierunkowanego na bezpieczeństwo żywności lub incydenty prowadzące do przerwania ciągłości zaopatrzenia w żywność to ta sfera zagrożeń, na którą większość firm nie jest gotowa. Procedury przeciwdziałania takim zdarzeniom nazwano ochroną żywności - Food defense.
Poruszane tematy:
- Jak oceniać ryzyko – identyfikować krytyczne punkty dotyczące bezpieczeństwa w łańcuchu powstawania żywności?
- Jak ograniczyć ryzyko skażenia wyrobu, aktów sabotażu?
- Jak zarządzać sytuacjami kryzysowymi?
- Jak budować świadomość pracowników?
Odbiorcy szkolenia:
- Pełnomocnicy systemów zarzadzania bezpieczeństwem żywności.
- Liderzy i członkowie zespołów ds. bezpieczeństwa żywności.
Prowadzący:
Dominik Lisiewski
Audytor wiodący i trener DNV. Absolwent Politechniki Łódzkiej
Politechniki Łódzkiej, Wydziału Chemii Spożywczej i Biotechnologii, doświadczony konsultant w zakresie wdrażania, utrzymywania i doskonalenia systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
Od 2000 roku audytor wiodący systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, autor i wykładowca szkoleń z zakresu systemu HACCP i systemu zarządzania jakością oraz standardów IFS, BRC, BRC Packaging, ISO 22000:2005, FSSC 22000.