DNV STP proces weryfikacji składników nie modyfikowanych genetycznie
Opracowanie solidnego systemu definiującego proces przygotowania produktów spożywczych bez składników modyfikowanych genetycznie (non-GE).
Weryfikacja systemu produkcji żywności demonstruje zaangażowanie w spełnianie oczekiwań klientów w zakresie składników non-GE w łańcuchu dostaw.
Celem DNV STP jest stworzenie solidnego systemu definiującego proces przygotowania produktów spożywczych z wykorzystaniem składników nie modyfikowanych genetycznie (non-GE).
Co to jest DNV STP
Dobrowolna Specyfikacja Techniczna DNV dla produktów (STP) została opracowana zgodnie z wymogami legislacyjnymi UE w zakresie etykietowania GMO (rozporządzenia UE 1829/2003 i 1830/2003) oraz z potrzebami rynku amerykańskiego i określonym podejściem, biorącym pod uwagę federalne i stanowe ustawodawstwo USA oraz wytyczne, w tym krajową ustawę o ujawnianiu żywności bioinżynieryjnej (lipiec 2016). DNV STP może być stosowany przez producenta żywności i opiera się przede wszystkim na identyfikowalności produktu z naciskiem na kontrolę kontaktu krzyżowego lub współmieszania między składnikami genetycznie zmodyfikowanymi / bioinżynieryjnymi (GE / BE) i nie-GE / BE , na każdym poziomie łańcucha dostaw i procesu produkcyjnego, a także skutecznego planu usuwania produktu z rynku. Wdrożenie wymagań STP nie zastępuje zgodności z jakimkolwiek obowiązującym prawem lub regulacją. STP jest przeznaczona do stosowania w połączeniu z istniejącymi ustawami i rozporządzeniami regulującymi znakowanie produktów spożywczych. Produkt spożywczy musi zachować swój pierwotny status non-GE/BE i musi być zarządzany w taki sposób, aby uniknąć kontaktu krzyżowego lub mieszania z surowcami i składnikami GMO/GE/BE w całym łańcuchu dostaw. Należy to wykazać za pomocą środków kontroli na wszystkich etapach produkcji.Korzyści wynikające z poddania się weryfikacji procesowej
Inżynieria genetyczna lub modyfikacja pozwala na produkcję roślin, zwierząt i mikroorganizmów o określonych właściwościach. Mimo że jest ona dozwolona w wielu krajach, nie wszyscy konsumenci są przekonani o celowości stosowania inżynierii genetycznej. Aby sprostać tym obawom, niektórzy producenci będą chcieli sprawdzić, czy ich produkty nie zawierają produktów genetycznie modyfikowanych i odpowiednio je oznakować. Przyjęcie podejścia opartego na systemach i weryfikacji pomieszczeń w zakładzie może pomóc Twojej firmie:- Zapobiegać błędom produktów.
- Ułatwi identyfikację produktów, które nie zawierają składników modyfikowanych genetycznie.
- Otworzyć nowe rynki i zwiększyć szanse biznesowe.
- Buduje zaufanie konsumentów do marki, poprzez zweryfikowane oświadczenia dotyczące procesu przetwarzania składników niezawierających składników modyfikowanych genetycznie.