Certyfikat FSSC 22000 dla bezpieczeństwa żywności
Zwiększ swoją zdolność do konsekwentnego spełniania oczekiwań klientów w zakresie bezpieczeństwa i jakości produktów przy jednoczesnym obniżeniu kosztów zarządzania łańcuchem dostaw.
Certyfikacja systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności na zgodność z FSSC 22000 dowodzi Państwa zaangażowania w bezpieczeństwo żywności, jakość, legalność i ciągłe doskonalenie.
Co to jest FSSC 22000?
FSSC 22000 to system certyfikacji bezpieczeństwa żywności oparty na istniejącej, uznanej na całym świecie normie ISO 22000 i uzupełniony o normy techniczne, takie jak ISO TS 22002-1 dla produkcji żywności i ISO TS 22002-4 dla produkcji opakowań. Jest on również w pełni spójny z innymi normami, takimi jak ISO 9001 i ISO 14001 (w tym dostosowanie do ISO Struktury Wyższego Poziomu).
Norma jest skierowana w szczególności do branży produkcji żywności, pasz i opakowań, jak również do sektora magazynowania i dystrybucji, cateringu oraz handlu detalicznego i hurtowego. Podczas gdy pierwsze wydania FSSC 22000 dotyczyły tylko producentów żywności, zakres obecnej wersji został rozszerzony na inne segmenty łańcucha dostaw i jest uznawany przez Global Food Safety Initiative - GFSI.
W przypadku, gdy organizacja posiada już certyfikat ISO 22000, aby spełnić wszystkie wymagania systemu FSSC, musi jedynie dokonać dodatkowego przeglądu specyfikacji technicznych dla branżowych programów wstępnych PRP oraz dodatkowych wymagań FSSC.
Wymagania te związane są z systemem zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz systemem HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli). Dodatkowo dostępny jest dobrowolny moduł jakości oparty na ISO 9001, a jeśli firma produkuje zarówno opakowania zarówno dla branży spożywczej jak i innych branż, dodatkowy moduł HPC420, dostępny dla materiałów opakowaniowych nieżywnościowych.
Korzyści wynikające z uzyskania certyfikatu
FSSC 22000 stanowi schemat certyfikacji, który zapewnia solidny system zarządzania bezpieczeństwem żywności w celu kontroli zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności, minimalizacji ryzyka i zapewnienia bezpiecznej produkcji żywności. Rzetelność w dostarczaniu bezpiecznej żywności przyczynia się do wzrostu zaufania konsumentów, a w konsekwencji do ich lojalności. Norma ta umożliwia Państwa organizacji:
- Przedstawić dowody zaangażowania w identyfikację, ocenę i kontrolę zagrożeń bezpieczeństwa żywności, których wystąpienia można się spodziewać w celu uniknięcia bezpośredniej lub pośredniej szkody dla konsumenta.
- Zbudowanie i stosowanie systemu zarządzania, który pomoże lepiej spełniać wymagania dotyczące jakości/bezpieczeństwa żywności oraz zgodności z prawem.
- Zapewnienie narzędzia do poprawy wyników w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz środków do skutecznego monitorowania i pomiaru wyników w zakresie bezpieczeństwa żywności
- Stworzenie dobrej kultury bezpieczeństwa żywności, co z kolei zwiększa zaufanie klientów i pomaga w uzyskaniu przewagi konkurencyjnej.
Rozpoczęcie pracy
Aby uzyskać certyfikat, należy najpierw wdrożyć system zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodny z wymaganiami normy. DNV jest akredytowaną jednostką certyfikującą i może pomóc Państwu w trakcie całego procesu, począwszy od odpowiednich szkoleń, poprzez samoocenę, analizę luk i usługi certyfikacyjne.
FSSC 22000 jest schematem certyfikacji w pełni zgodnym ze wszystkimi istotnymi normami ISO.