BRC Global Standard for Food Safety zapewnia firmom ramy do zarządzania bezpieczeństwem, integralnością, legalnością i jakością produktów. Określa kontrole operacyjne dla branży produkcji, przetwarzania i pakowania żywności i składników żywności.
Wydanie 9 standardu BRCGS Food Safety zostało opublikowane w sierpniu 2022 roku. Certyfikacja według nowej wersji standardu rozpoczyna się 1 lutego 2023 roku. Ponieważ jest to przejście wymuszone, firmy powinny przygotować się i być zgodne na audyty odbywające się po tym terminie.
Zmienione wydanie BRCGS Food Safety
Główne zmiany w wydaniu 9 koncentrują się wokół dwóch zasadniczych tematów:
- rozwijanie kultury bezpieczeństwa żywności
- budowanie podstawowych kompetencji
Te dwa obszary stanowią znaczący odsetek niezgodności rejestrowanych podczas audytów certyfikacyjnych. Wychodząc naprzeciw tym lukom, zmiany wprowadzone w wydaniu 9 pozwalają na stworzenie solidniejszych podstaw bezpieczeństwa żywności, ponieważ zachowania i procesy są utrwalane. Wzmacnia to i stale poprawia bezpieczeństwo żywności oraz chroni konsumentów.
W obszarze kultury bezpieczeństwa żywności, nowe wymagania wymagają dowodów na świadomą strategię i wdrożenie kultury bezpieczeństwa żywności.
Dobrowolne moduły mające zastosowanie do wersji 8 będą dostępne w wersji 9. Jest jednak jeden wyjątek. Moduł ASDA nie będzie już dostępny w wydaniu 9.
Harmonogram przejścia
Audyty do wydania 9 standardu BRCGS Food Safety rozpoczynają się 1 lutego 2023 roku. Wszystkie nowe certyfikacje są wykonywane do wydania 9 standardu BRCGS Food Safety po 1 lutego 2023 roku.
Niezapowiedziany program i audyty
Wszystkie audyty niezpowiedziane po 1 lutego 2023 będą przeprowadzone zgodnie z nową wersją 9.
Przygotowanie do wdrożenia
Aby przygotować się do wydania 9, firmy powinny najpierw zrozumieć nowe wymagania, zidentyfikować luki i wdrożyć zgodne procesy i procedury. Materiały pomocnicze, w tym webinaria, są dostępne na stronie BRCGS. Nowe wydanie oraz wskazówki pomocnicze są dostępne na stronie BRCGS Participate. Kopie poszczególnych publikacji można nabyć za pośrednictwem sklepu BRCGS.
Aby zapoznać się z nowym wydaniem 9, należy skorzystać z następującej dokumentacji:
- Global standard Food Safety Issue 9 (dostępny w kilku językach),
- Global Standard Food Safety Issue 9 Interpretation Guideline,
- Global Standard Food Safety Issue 9 Guide to Key Changes.
Jak DNV może wspierać organizacje?
DNV jest Państwa partnerem, współpracującym z Państwem w celu ustalenia terminu następnego audytu, przygotowania się do przejścia poprzez webinaria dotyczące zmian oraz wglądu w bezpieczeństwo żywności i podstawowe kompetencje.Strona BRCGS
Publikacje, kursy i inne materiały.